imkanlar
Ara 2018
NUCLEAR TECHNOLOGY WORKSHOP

“NUCLEAR TECHNOLOGY WORKSHOP” 05-09 Kasım 2018 tarihleri arasında Enstitümüz ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir.

İTÜ ile National Research Nuclear University (MEPhI) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, Nükleer Teknoloji, Nükleer Araştırmalarda Kullanılan Metodlar ve Risk Analizi konularında MEPhI öğretim üyeleri tarafından üniversitemiz öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen ‘NUCLEAR TECHNOLOGY WORKSHOP” 5-9 Kasım 2018 tarihleri arasında Enerji Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Çalıştay 5 farklı fakülteden 20 katılımcı ile gerçekleşmiştir.  Çalıştayı başarı ile tamamlayanlara sertifikaları Enerji Enstitü müdürü Prof. Dr. A.Filiz Baytaş tarafından takdim edilmiştir.

Çalıştaya davetli akademisyenlerin bir hafta boyunca bilgi aktarımında bulunduğu  konular:

• Doç.Dr. Vyacheslav Zimin; VVER-1000 reaktörlerinin genel bir tanıtımını yaptıktan sonra katılımcılara reaktör normal çalışma durumu ve kaza durumlarının incelenebildiği “VVER-1000: Basic Principles of Normal Operation and Transients” simülatörü ile bilgisayar başında analizler yaptırmıştır.

• Doç.Dr. Vladimir Kosterev; risk ve risk değerlendirmesi, risk matrisi, risk için matematiksel modeller, güvenilirlik, hata ağacı ve olay ağacından yola çıkarak sistemin riskinin ve güvenilirliğinin hesaplanması konularında bilgiler vermiştir. Bulanık mantık ve olasılıksal yöntemleri birleştiren karma yöntem ile risk analizinin nasıl yapılabileceği konusunu ele almıştır.

• Doç.Dr. Mikhail Panin; radyasyon taşınımı temel denklemlerin aktarılmasından sonra Monte Carlo metodunun temel yapıtaşı olan rasgele sayılar ve örnekleme, radyasyon kaynağının ve saçılma, soğrulma gibi etkileşimlerin simülasyon tekniklerini, analog olmayan ve analog Monte Carlo simülasyonlarının nasıl yapılabileceği konularına bilgi aktarımında bulunmuştur.

nukleer1

nukleer2