İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü’nde yürütülen uzay malzemeleri, radyasyon etkileri ve yarı iletken tabaka teknolojilerine yönelik araştırmalar, JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency ile uzun yıllardır devam eden bilimsel iş birliği sayesinde uluslararası platformlarda dikkat çekmeye devam ediyor.
Bu iş birliği kapsamında:
- Türk araştırmacılar tarafından geliştirilen malzeme örnekleri, Japonya Tsukuba’daki JAXA Uzay Merkezi’nde teslim edilerek,
- Bu örneklerin Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda, KIBO modülünde astronot Dr. Norishige Kanai tarafından dış ortam radyasyonuna maruz bırakıldığı deneyler başarıyla tamamlandı.
- Çalışmalar, zaman içinde JAXA tarafından üç ayrı sertifika ile onaylandı ve projeler bilimsel literatürde yerini aldı.
Bu uzun soluklu araştırma ortaklığı, hem İTÜ’nün uzay teknolojileri alanındaki akademik katkısını güçlendirmekte hem de Türkiye–Japonya bilim diplomasisinin gelişmesine önemli bir değer sunmaktadır.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ile yürütülen uzay malzemesi deneyleri, ISS–Kibo Modülü bilimsel altyapı etkileşimleri, JAXA astronotlarıyla gerçekleştirilen görüşmeler ve IAC 2026 Antalya sürecine katkı sunan İTÜ Enerji Enstitüsü tanıtım standı çalışmalarından oluşan seçki.
IAC 2026 ve Türkiye’nin Uzay Vizyonuna Akademik Destek
İTÜ Enerji Enstitüsü araştırmacıları ve öğrencileri, Türkiye’nin ev sahipliğini üstlendiği Uluslararası Uzay Kongresi (IAC) 2026 Antalya sürecine yönelik kampüs etkinliklerinde aktif rol aldı.İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliklerde:
- İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal,
- TUA Başkanı Yusuf Kıraç,
- İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfiye Durak-Ata,
- Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. D. Melike Nikbay, çeşitli bölümlerden akademisyenler ve pek çok Lisans ve Lisansüstü öğrencisi
İTÜ Enerji Enstitüsü standını ziyaret etti. Stantta, JAXA iş birliğiyle yürütülen uzay malzemeleri deneyleri, bu çalışmalara ilişkin sertifikalar, yayınlar ve tezler tanıtılarak öğrencilere kariyer ve araştırma alanı farkındalığı sunuldu. Ayrıca, Türkiye’nin 2. astronotu Tuva Cihangir Atasever ve 3. astronotu Gökhan Erdem ile bir araya gelinerek JAXA iş birliğinin simgesi olan ISS KIBO flaması, İTÜ standında yeniden sergilendi.
Uzay Araştırmalarında İTÜ Öğrencilerinin Aktif Rolü
Bu süreçte yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin dahil olduğu araştırmalar, uluslararası görünürlüğü artırmakla kalmayıp genç araştırmacıların uzay bilimi alanında yetkinlik kazanmasına da önemli katkı sağlamaktadır.
Etkinliklerde:
- Arş. Gör. Hilal Macun Elmalı,
- Dr. Maryam Kiai,
İTÜ araştırmalarını ulusal ve uluslararası ziyaretçilere tanıttı.