İTÜ Enerji Enstitüsü

Enerji Enstitüsü; 1961 yılında kurulmuş olan Nükleer Enerji Enstitüsünün eğitim, öğretim ve araştırma etkinliklerini enerjinin diğer alanlarını da kapsayacak şekilde sürdürmek amacıyla 2003 yılında yeniden yapılandırılması ile kurulmuştur. 1961 yılından günümüze ülkemizde ve dünyada bilimde, araştırmada, eğitim-öğretimde ve özel sektörde hizmet veren çok sayıda insanı da yetiştirmiş olan Enstitümüz, enerji ve ilgili alanlarda öncü nitelikte bilimsel araştırmalar yapmak, enerji sektörü tarafından desteklenen ArGe/ÜrGe projeleri gerçekleştirmek, yüksek kalitede eğitim-öğretim vererek üst düzey akademik formasyona sahip insanlar yetiştirmek ve ilgili konularda düşünce, öneriler ve çözümler üreterek yol gösterici olmak hedeflerine yönelmiştir.





Piyasa Temelli Enerji Verimliliği Mekanizmaları ile Türkiye’nin Enerji Dönüşümüne Destek

by Uğur Berkay Kahveci | Oca 16, 2022
“Türkiye'nin Enerji Dönüşümünü Artırmak İçin Piyasa Temelli Enerji Verimliliği Politikası Mekanizması Enstrümanları” projesi hk.

shura

İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlama ve Yönetimi Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Sermin Onaygil'in “Türkiye'nin Enerji Dönüşümünü Artırmak İçin Piyasa Temelli Enerji Verimliliği Politika Mekanizması Enstrümanları” projesi İTÜNOVA Teknoloji A.Ş. aracılığıyla SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, Regulatory Assistance Project (RAP), projenin uluslararası ortağıdır.

Projenin amacı, Türkiye'nin enerji verimliliği yoluyla enerji dönüşümünü hızlandırmak için piyasa temelli politika mekanizması araçlarını incelemek ve bu araçlar olan Enerji Verimliliği Yükümlülükleri Sistemi ve Enerji Verimliliği İhaleleri'nin uygulanması için bir yol haritası önermektir.

Elektrik sektörüne odaklanarak Enerji Verimliliği Yükümlülükleri Sistemi ve Enerji Verimliliği İhaleleri ile ilgili uluslararası deneyimlerin incelendiği, Türkiye'nin mevcut piyasa yapısının ortaya konduğu ve finansman boyutu dahil her iki mekanizmanın tasarım özelliklerinin karşılaştırmalı olarak analiz edildiği ilk iş paketi, tamamlanmıştır. Şu anda Prof. Dr. Sermin Onaygil ekibi Dr. Ebru Acuner ve Araş. Gör. Rabia Cin, SHURA Enerji Geçiş Merkezi ve RAP ile birlikte bu mekanizmaların Türkiye'de uygulanabilirliğini değerlendirmek için paydaş görüşmeleri yürütmektedir.