Horizon Europe, Katılımın Genişletilmesi ve ERA’nın Güçlendirilmesi alanı Excellence Hubs çağrısı kapsamında “A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal - SolarHub” projesi toplam 4,87 Milyon Avro bütçe ile fonlanmıştır. İTÜ’nün ortak olarak yer aldığı projede Enerji Enstitüsü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tuba Okutucu Özyurt yürütücü, Prof. Dr. Üner Çolak, Prof.Dr. Özgür Kayalıca ve Dr. Öğretim Üyesi Sevan Karabetoğlu, araştırmacı olarak yer alacaktır. 

tuba_hoca

SolarHub projesinin genel amacı özellikle tarım uygulamaları kapsamında, Türkiye ve Yunanistan’da bulunan Güneş Enerjisi yenilik ekosistemleri arasındaki bağlantıları güçlendirmek ve birleşik bir ekosistem yaratmak konusunda çalışmalar gerçekleştirmektir. Projede 11’i Türkiye’den olmak üzere toplam 21 kuruluş yer almaktadır. Türkiye’den paydaşların toplam bütçesi 2,2 Milyon Avro, İTÜ payı ise 91713 Avro’dur.

İTÜ Enerji Enstitüsü öğretim üyeleri Prof.Dr. Üner Çolak ve Prof. Dr. Tuba Okutucu Özyurt, 8-10 Mart 2022 tarihlerinde Horizon Europe çağrıları kapsamında, organik güneş hücrelerinin performans iyileştirilmesi, kararlığının arttırılması ve soğutma sistemi geliştirilmesine yönelik işbirliği ve paydaş toplantısı yapmak üzere Institute for Energy,  Norveç ve Denmark Technical University, Danimarka’yı ziyaret ettiler. Aynı amaçla 11 Mart 2022’de UK Staffordshire Üniversitesinden iki araştırmacıyı İTÜ Enerji Enstitüsünde ağırlayarak ortak bir işbirliği raporu hazırladılar.